Tiroid Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular?
İlaçlar
- Özellikle tiroit dokusunun tamamen çıkartıldığı (total tiroidektomi) veya ameliyattan sonra tiroidin yeterince hormon üretemediği durumlarda tiroit hormon takviyesi kullanılır. İlaçlar genellikle ömür boyu kullanılsa da bazen geçici eksiklikleri yerine koymak amacıyla bir süreliğine de kullanılabilir. İlacın dozu zaman içinde vücudunuzun ihtiyacına göre düzenlenecektir. Bu nedenle küçük dozlarda ilaç verilmeye başlanacak ve 6-8 haftalık aralıklarla kanda tiroit hormonları kontrol edilerek gerekli ayarlamalar yapılacaktır. Bu denemeler vücudunuzun ihtiyacı olan gerçek miktar bulunana kadar devam edecektir.
- Paratiroit hormonunun eksik kaldığı durumlarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapılabilir. Tüm bu ilaçların dozları ve verilme süreleri, yapılacak kan tetkikleri sonucunda doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Beslenme
- Ameliyattan sonra normal beslenme düzeninize dönebilirsiniz.
- Tiroit ameliyatı sonrasında uyulması gereken özel bir diyet programı yoktur. Ancak genel sağlık kurallarına uygun olarak aşırı yağlı besinlerden ve sadece protein/sadece karbonhidrat gibi dengesiz beslenme şekillerinden uzak durmanız ve kilo almaktan kaçınmanız gerekmektedir.
- Arkadaş ortamlarında veya yazılı/görsel medyada yetkin olmayan kişilerin önerdikleri beslenme formüllerine itibar etmeyiniz. Sağlığınız için asıl tehlike, sizi yanlış yönlendiren bu tür yetkisiz kişilerdir.
Vücut Temizliği
- Ameliyattan sonra ameliyat yerinize su gelmemesine dikkat ederek vücudunuzun geri kalan kısımlarını yıkayabilirsiniz.
- Doktorunuz aksini söylemedikçe:
- Direniniz yoksa ameliyattan sonra üçüncü gün bütün vücudunuzu yıkayabilirsiniz.
- Direniniz varsa bütün vücudunuzu yıkamak için drenin çekilmesine kadar beklemeli ve dren çekildikten üç gün sonra yıkanmalısınız.
- Bütün vücudunuzu yıkarken yara yerinizi ovalamayınız. Sabunlu suyun yaranızın üzerinden akıp gitmesi yeterlidir. Aynı şekilde yıkandıktan sonra silinirken de yara yerinizi ovalamadan sadece havlu ile ıslaklığını emdiriniz.
Patoloji Raporu
- Ameliyatta alınan parçalar incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilmektedir. Bu raporların çıkmasını bizzat takip ediniz ve sonucu alır almaz genel cerrahi polikliniğine başvurunuz.
- Cerrahınız patoloji raporunuzu konseye sunacak ve konseyde alınan karar size bildirilecektir. Konsey kararları için çağrıldığınızda karar defterinde size ait bölümü imzalamayı unutmayınız.
Genel Cerrahi Kontrolleri
- Ameliyat sonrasında tedavilerinizi hangi klinik üstlenmiş olursa olsun genel cerrahi kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontrollerde ortaya çıkması olası diğer kitlelerin takibi yapılmaktadır. Cerrahın muayenesi, ultrasonografi ve gerektiğinde başka ileri tetkikler ileride gelişmesi olası başka sorunların saptanmasında yaşamsal öneme sahiptir.
- Doktorunuz tarafından başka bir öneride bulunulmadıysa Genel Cerrahi Polikliniği’ne başvurmanız gereken takip programı şöyledir:
- İlk kontrolünüz taburcu olduktan sonraki hafta içinde yapılacaktır.
- Daha sonraki kontroller size poliklinikte doktorunuz tarafından bildirilecektir.