Emzirmenin anneye faydaları nelerdir?

Anne sütünün bebek için faydası ne kadar önemliyse emzirmenin de anneye faydası o kadar önemlidir.

  • Emzirme nedeniyle memede fazla süt birikmez, şişkinlikler ve iltihaplanmalar daha az gelişir.
  • Emzirme sırasında salgılanan hormon sayesinde rahmin doğumdan önceki haline kavuşması daha kısa sürer.
  • Hızla iyileşmeye yardımcı olduğu için loğusalık sırasında yaşanan kanamaların azalmasına yardımcı olur.
  • Emzirmenin meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını gösteren çalışmalar mevcuttur.

 

Emzirmek memenin formunu bozar mı?

Hamilelikle alınan kilolar ve doğum sonrası memenin sütle dolması memenin büyümesine yol açar. Emzirmenin kesilmesiyle meme tekrar doğum öncesi büyüklüğüne dönecektir. Doğum öncesi formuna dönüp dönmemesi kadının genetik yapısına bağlıdır.

Memelerin eski şekline dönüp dönmemesi emzirmenin süresi ve miktarı ile ilişkili değildir. Bazı anneler emzirme sonrası memelerinin eskisi kadar dik ve sıkı olmamasından yakınırlarsa da birçok kadın için aynı şey söz konusu değildir.

 

Emzirme ve silikon (protez) meme

Meme büyütmek amacıyla yerleştirilen silikon protezler emzirmeye engel değildir. Silikon içeriğinin süte karışması söz konusu değildir. Bu nedenle silikon protez yerleştirilmiş anneler bebeklerini rahatlıkla emzirebilirler

 

Emzirirken yaşanabilecek meme sorunları

Meme ucunda yarık, çatlak gibi sorunlar genellikle doğru emzirememeden kaynaklanır. Bebeğin kucağa uygun şekilde yerleştirilip emzirilmesi, memenin çevresindeki kahverengi bölgeyi de alarak emmesinin sağlanması meme ucunun daha az hasar görmesini sağlar. Bebeğin emmeye alışabilmesi için başlangıçta sık sık ancak kısa süreli emzirilmesi gerekir.

 

Emzirme sırasında meme ucu bakımı

Günde bir kere yapılan genel temizlik ve her emzirme sonrası meme ucuna kadının kendi sütünü sürmesi yeterlidir. Meme ucunu her emzirme de sabunlu bezle silinmesi tavsiye edilmez. Bu hem memeyi kurutur hem de bebeğin sütün kokusunu almasını engeller. Doktorunuz önereceği kremleri dışındaki kremler kullanılmamalıdır. Islaklık bakteri oluşumuna yol açacağı için meme ucu nemli bırakılmamalıdır. Emzirilmeyen dönemlerde de memeden süt sızabilir. Bunun için koruyucu meme pedleri kullanılabilir. Pamuklu, toparlayıcı ve emzirmeye uyumlu sütyen kullanımı konfor verecektir.

Süt yeterince boşaltılamadığında rahatsızlık verir bu nedenle gerekirse sütün iyice boşaltılması için sağılması gerekebilir.