Meme anne karnındayken gelişmeye başlar. Ergenlikte, gebelikte, adet zamanlarında ve menopozda değişiklikler meydana gelir.
Meme, anne karnında 6. hafta itibariyle ilk faz gelişimine başlar. Gebeliğin sonunda meme başı ve buna bağlı süt kanalları oluşur.
Ergenlikte memede 2. değişim fazı başlar. Östrojen hormonunun salgılanmasıyla meme bölgesinde yağ ve destek dokusu artar, meme büyümeye başlar. Memede görülen bu değişiklikler kasık ve koltuk altı bölgelerinde kıl gelişimi ile başlar.
Kadının adet görmeye başlamasıyla meme dokusu gelişerek süt kanallarının ucunda süt bezleri oluşur. Memenin ergenlikle başlayan gelişimi her kadın için farklı seyreder. Her adet döneminde meme dokusu bir miktar daha gelişir ve bu gelişim 30’lu yaşlara kadar devam eder.
Adetin ilk döneminde artan östrojen hormonu etkisi ile memedeki süt kanallarının büyümesi artar. Bu dönemde artmış olan östrojen hormonunun etkisi ile adet döneminin ortalarında yumurtlama meydana gelir. Bunu takiben progesteron hormonu artar, bu da süt bezlerini geliştirir. Memede su tutulumu artar, meme gerilir ve hassaslaşır.
Memede görülen bu değişim gebelik gerçekleşirse doğacak bebeğin beslenmesi için yapılan ön hazırlıktır. Eğer gebelik gerçekleşmez ise, adet görmenin başlaması ile dönem sona erer.
Memede başlayan değişiklikler gebeliğin en erken bulgularındandır. Süt kanallarının ve süt bezlerinin gelişmesi sonucu memede ve meme başında ağrı, yanma gibi şikayetler olur. Gebeliğin erken döneminde süt kanalları ve süt bezleri gelişir. İleri döneminde ise süt bezlerinde bulunan hücrelerin süt veren hücrelere dönüşmesi tamamlanır. Gebeliğin 5 veya 6. ayından itibaren memeler süt üretecek kapasiteye ulaşırlar.
Menopozun yaklaşması östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinde değişikliklere neden olur. Hormonların kan seviyesinde azalma gerçekleşir. Östrojen hormonunun etkisinde olan meme yoğunluğunda, süt bezlerinde gerileme olur, bağ ve destek dokusu esneklik özelliğini yitirir ve meme de sarkmalar olabilir.