Tiroid bezi boynun ön tarafında, nefes borusunun hemen önünde yer alan bir iç salgı bezidir. Boynun ön tarafında Adem elması olarak isimlendirilen tiroid kıkırdağının hemen altında yer alır. Kelebek şeklindedir. Nefes borusunun sağ ve solunda yerleşmiş olan iki lobdan ve ortada bunları birleştiren ve istmus adı verilen bir kısımdan oluşur. Yaklaşık olarak 15-20 g ağırlığındadır. Tiroid bezi, vücudun metabolizma hızını düzenleyen hormonlar üretir. Bu hormonlar metabolizmamızın düzenli çalışmasını sağlayan tüm sistemleri etkilemekte ve bir denge içinde kalmalarını sağlamaktadır.
Büyüme, gelişme ve çeşitli metabolik olaylar için gerekli olan tiroid hormonları, tiroid bezi tarafından sentezlenir, depolanır ve salgılanır. Metabolizmayı dengeleyen T3 ve T4 hormonları tiroid bezi tarafından salgılanır.
Tiroid hormonları olan tiroksin (T4) ve triiyodotironinin (T3)’nin fazla salgılanmaları metabolizma hızını artırırken, salgılanmalarının azalması metabolizma hızını yavaşlatır.
Tiroid bezinin az çalışması, yorgunluk, halsizlik, üşüme, saç dökülmesi, kilo alımı, adet düzensizliği ve gebe kalmada güçlük gibi sorunlar yaratır.
Tiroid bezinin fazla çalışması ise kilo kaybı, kalp çarpıntısı, ellerde titreme, terleme, sinirlilik, kas güçsüzlüğü, halsizlik, uyku güçlüğü gibi sorunlarla kendini gösterir.